Dokumentförstörare

Kontor

Hemliga brev, irrelevanta mötesanteckningar eller andra onödiga pappersbuntar som tar för mycket plats på bordet? Lösningen stavas dokumentförstörare. Med hjälp av en dokumentförstörare kan du få dina pappersbuntar strimlade så att dem är upprivna, oläsbara och inte tar så mycket plats. Detta avfall kan sedan enkelt sorteras som återvinningsbar papper. Vi har jämfört produkter i olika slag, prisklasser och kapaciteter för at hjälpa dig hitta den bästa dokumentförstörare för din arbetsplats eller ditt hem.

Publicerad av Peter
Expert- & faktagranskat av Albin Andersson
Dokumentförstörare thumbnail

Dokumentförstörare bäst i test 2024

1. Hama Mini S6

En enkel och praktisk dokumentförstörare som har en kapacitet på 6 pappersark. Eftersom den inte har någon uppsamlingsbehållare så kan den enkelt placeras över papperskorgar. Passar perfekt för hemmabruk och tar inte upp för mycket plats.
421,25 SEK

2. Rexel Dokumentförstörare Optimum AutoFeed+ 600X P4

En premium pappersförstörare som klarar så mycket som 600 pappersark åt gången. All kompost samlas i dess massiva 110L behållare. Med en automatisk process som inte kräver inmatning från dig är denna apparat enkel och till stor del självständig i sitt uppdrag. Värt sitt pris om det är stora mängder som strimlas.
22 498,75 SEK

3. Leitz IQ Auto 150 P4 Vit

En intelligent förstörare från Leitz som funkar väldigt enkelt. Du behöver bara lämna dina pappersbuntar och stänga låtet för att sedan låta förstöraren sköta allt annat. Denna maskin klarar 150 pappersark åt gången och avfallet samlas i en 44 liters utdragbar behållare. Dessutom använder den en infraröd sensör teknik för att varna när behållaren är 80% full. Märkvärdigt låg ljudnivå på bara 55db som inte stör arbetsmiljön.
5 995,00 SEK

Bästa Dokumentförstörare

  1. Hama Mini S6
  2. Rexel Dokumentförstörare Optimum AutoFeed+ 600X P4
  3. Leitz IQ Auto 150 P4 Vit

Testvinnare

Vinnaren i vårt test är Hama Mini S6 från Office Depot. En enkel och praktisk dokumentförstörare som har en kapacitet på 6 pappersark. Eftersom den inte har någon uppsamlingsbehållare så kan den enkelt placeras över papperskorgar. Passar perfekt för hemmabruk och tar inte upp för mycket plats.
ProduktPrisHandla
1. Hama Mini S6421,25 SEK Köp nu
2. Rexel Dokumentförstörare Optimum AutoFeed+ 600X P422 498,75 SEK Köp nu
3. Leitz IQ Auto 150 P4 Vit5 995,00 SEK Köp nu

Att tänka på

  • Mängd
  • Avfallskapacitet
  • Ljudnivå

Läs vidare om punkterna nedan:

Mängd

En väldigt väsentlig fråga att ställa sig själv och ha klar är hur mycket papper behöver jag strimla? Är det bara några enskilda papper som behöver förstöras då och då eller är det ständig tryck på större buntar? Det finns dokumentförstörare som kan köra allt mellan 1 papper åt taget till 1000 papper åt taget. Låt därför detta vara en central fråga i ditt val.

Avfallskapacitet

Kopplat till föregående punkt så är avfallskapaciteten också viktig utifrån hur mycket papper du behöver förstöra. I varje dokumentförstörare finns en behållare som samlar all kompostavfall vars utrymme mäts i liter. Ju högre kapacitet den har ju mer den kan samla innan den behöver tömmas.

Ljudnivå

En annan fråga som kan vara viktig, i synnerhet om dokumentförstöraren är placerad i kontorsområde, är dess ljudnivå. Oftast har det varit så att dokumentförstörare har en tendens att låta högt därför vill vi rekommendera att du satsar på en som inte låter mer än 68db för att se till att inte bli störd.

Hur vi genomfört testet

Detta testet har vi utfört genom att jämföra de olika tekniska specifikationerna för varje förstörare. Bland dessa har vi tittat på följande frågor.

  • Låter den mycket?
  • Hur mycket papper klarar den?
  • Är den värd sin prislapp?

Genom att ställa dessa frågor har vi kunnat framföra ett högkvalitativt urval av dokumentförstörare som passar olika behov och är bäst i sina respektive klass.

Bästa dokumentförstörare

Vad är en dokumentförstörare?

En dokumentförstörare är en maskin/apparat som används för att hjälpa dig förstöra eventuell konfidentiell eller känslig information som finns på papper. Dokumentförstörare kan finnas i olika format och storlekar, från mindre personliga skrivbordsmodeller till större och mer robusta modeller för större kontorsbruk. Processen utgår vanligtvis med att pappret strimlas till mindre delar för att förhindra att informationen kan läsas eller återställas. Dokumentförstörare är ett viktigt verktyg för att skydda integritet och att enkelt göra sig av med onödiga papperssamlingar.