Cykeldator

SportTräning

Om du vill göra dina cykelturer eller cykelträning, roligare och mer effektiv så är cykeldator verkligen något att satsa på. Vi har jämfört marknadens utbud och sammanställt dem bästa cykeldatorer vi rekommenderar.

Publicerad av Peter
Expert- & faktagranskat av Albin Andersson
Cykeldator thumbnail

Cykeldator bäst i test 2024

1. GARMIN Edge Explore

En lättanvänd cykeldator från Garmin som kommer förinställd med en hjälpsam cykelkarta och redo för att användas omgående. Håll dig uppkopplad och hitta dem bästa cykelrutterna genom 3-tumsskärmen som har bra ljusstyrka och bra touch respons.
1 885,00 SEK

2. GARMIN Edge Explore 2

En uppgraderad variant av tidigare Edge Explorer som i jämförelse med äldre versionen har bättre batteritid, större text och överlag rejälare. Vi gillar v2 bättre än v1 men vissa upplever den för klumpig.
3 199,00 SEK

3. Garmin Edge 830

En smart cykeldator som vägleder dig på dem populäraste och mest effektiva cykelrutter med en "turn-by-turn" navigering. Samlar in cykeldata för att optimera din träning samt går även att koppla till andra enheter som "Varia" cykellampor eller exempelvis "Trailforks" appen för bättre översikt och planering av rutter.
4 849,00 SEK
4 278,75 SEK

4. CatEye Padrone Digital Wireless

CatEye erbjuder en cykeldator med bra synlighet tack var det den stora displayen som tillkommer där du kan följa 4 funktioner åt gången så som puls, kadens, hastighet, avstånd. Går även att koppla upp till Cateye Cycling ™ appen på din smartphone.
1 299,00 SEK
842,00 SEK

5. Wahoo ELEMNT BOLT V.2 GPS

En cykeldator från Wahoo Fitness som möter alla grundläggande behov och passar utomhusanvändning med 15 timmars batteritid och ett reptåligt glasmaterial på displayen. Navigering som är enkel och anpassar sig efter din cykling och även en display som går att anpassa med olika färgkoder för att markera olika funktioner.
2 995,00 SEK
2 647,50 SEK

Bästa Cykeldator

  1. GARMIN Edge Explore
  2. GARMIN Edge Explore 2
  3. Garmin Edge 830
  4. CatEye Padrone Digital Wireless
  5. Wahoo ELEMNT BOLT V.2 GPS

Testvinnare

Vinnaren i vårt test är GARMIN Edge Explore från Elektronikhallen. En lättanvänd cykeldator från Garmin som kommer förinställd med en hjälpsam cykelkarta och redo för att användas omgående. Håll dig uppkopplad och hitta dem bästa cykelrutterna genom 3-tumsskärmen som har bra ljusstyrka och bra touch respons.
ProduktPrisHandla
1. GARMIN Edge Explore1 885,00 SEK Köp nu
2. GARMIN Edge Explore 23 199,00 SEK Köp nu
3. Garmin Edge 8304 849,00 SEK 4 278,75 SEK Köp nu
4. CatEye Padrone Digital Wireless1 299,00 SEK 842,00 SEK Köp nu
5. Wahoo ELEMNT BOLT V.2 GPS2 995,00 SEK 2 647,50 SEK Köp nu

Hur vårt test gick till

För att hitta den bästa cykeldatorn på marknaden valde vi att jämföra fyra stycken viktiga punkter, och kategoriserade sedan in vinnarna till budget och premium. Punkterna vi valde att kolla på var:

  • Syfte/användning
  • Pris
  • Design
  • Prestanda

Syfte och användning

En cykeldator kan användas av entusiaster som är ute långa perioder i skogen, men även för att bara se hur lång man har cyklar till och från jobbet. Vi har därför valt att betygsätta respektive modell efter vilket användningsområde som de passar bäst till. Ett exempel är hur Garmin Edge Explore har avancerade cykelkartor en statscyklist inte behöver.

Pris

Givetvis är pris en avgörande faktor. Att köpa en Garmin Edge 830 för över 4000 kr ger dig en riktigt bra cykeldator med avancerade kartor, bra funktioner och enorm tålighet. Men kanske inte är vad alla vill betala för sin nya pryl. Vi väger därför in och tar fram en ”budget-variant” och en ”premium-variant”.

Design

Vem vill inte ha en riktigt snygg cykeldator? De flesta! Men design i detta fall är faktiskt mer än så, design handlar även om hur bra datorn sitter på ditt styre och hur de inte är i vägen för montering av andra tillbehör.

Prestanda

Och till det nästan viktigaste för en cykeldator, hur presterar den när man är ute och cyklar? Vi har givetvis testat samtliga modeller på styret och cyklat både pendling och ute i skogen.