Luftkylare

Hus & Hem

Varma sommardagar och dess klibbiga fuktighet är inget vidare, utan då vill man kunna ha det svalt. Luftkylare är ett billigare och smidigare alternativ till luftkonditionering som dessutom är portabel och lättanvänd för alla. Vilken är den bästa luftkylare? Det är inte en fråga du behöver gå runt och undra på mycket längre utan vi har svaret efter att ha testat och jämfört marknadens utbud för att hjälpa dig med ditt beslut.

Publicerad av Peter
Expert- & faktagranskat av Albin Andersson
Luftkylare thumbnail

Luftkylare bäst i test 2024

1. Luftkylare Black+Decker

En kylare från Black+Decker med en 5 literstank som ger en märkbar temperaturs minskning. Kylaren själv har 3 hastigheter som kan väljas och utöver det finns totalt 4 lägen som kan väljas mellan varav luftrening är en av dem. Har ett luftflöde på 234m3/h utan att låta allt för mycket. Allt justeras och ställs in genom den snygga LED displayen alternativt med den medföljande fjärkontrollen.
2 493,75 SEK

2. Beurer LV50

En kompakt, lättanvänd och stilren fläkt från Beurer som är både lätt att flytta men också att använda. Vid köp ingår en flaska, ett filter och en micro-USB kabel. Utan något mer än så kan du snabbt och enkelt ställa upp den i kontoret eller sovrummet för att kyla ner temperaturen.
790,00 SEK

3. Flyttbar Luftkylare 80W

En luftkylare på fyra hjul från Husgiganten som är flyttbar och högeffektiv. Med dess massiva 12 liters tank så räcker den en lång tid utan att behöva påfyllas. Dessutom har den ett imponerande luftflöde på 496m³/h. Justering av hastighet går genom att välja mellan tre olika lägen.
1 559,99 SEK

Bästa Luftkylare

  1. Luftkylare Black+Decker
  2. Beurer LV50
  3. Flyttbar Luftkylare 80W

Testvinnare

Vinnaren i vårt test är Luftkylare Black+Decker från Office&Print. En kylare från Black+Decker med en 5 literstank som ger en märkbar temperaturs minskning. Kylaren själv har 3 hastigheter som kan väljas och utöver det finns totalt 4 lägen som kan väljas mellan varav luftrening är en av dem. Har ett luftflöde på 234m3/h utan att låta allt för mycket. Allt justeras och ställs in genom den snygga LED displayen alternativt med den medföljande fjärkontrollen.
ProduktPrisHandla
1. Luftkylare Black+Decker2 493,75 SEK Köp nu
2. Beurer LV50790,00 SEK Köp nu
3. Flyttbar Luftkylare 80W1 559,99 SEK Köp nu

Att Tänka På

Vi rekommenderar att du tänker på följande faktorer vid köp av luftkylare:

  • Yta
  • Ljudnivå
  • Vattentank
  • Portabilitet

 

Yta:

Hur stor yta du behöver kyla ner är viktig att ha i åtanke. Genom att veta vilket rum du kommer ha produkten i så kan du se till att luftkylaren har rätt kapacitet och effekt för just det rummets behov.

Ljudnivå:

För det arbetet som luftkylaren gör så kan du förvänta dig att den ger av lite ljud. Detta kan i vissa fall vara en viktig punkt att tänk på om det exempelvis är på kontoret eller i sovrummet luftkylaren ska placeras. En decibelnivå du bör sikta på är mellan 56-67 db.

Vattentank:

Eftersom dem flesta luftkylare använder vatten för att kyla ner luften finns det ett behov av att fylla på med vatten. Därför vill vi uppmärksamma dig om att tänka på vilken kapacitet vattentanken har för att förstå hur mycket och hur ofta påfyllning krävs.

Portabilitet:

I vissa fall kan det vara viktigt att ha en luftkylare som man kan flytta runt i hemmet/arbetsplatsen där det är mest behov. Därför kan det vara värt att ha följande i åtanke; Hur mycket väger den? Har den handtag? Har den hjul?

Hur vi genomfört detta test

Detta test har vi genomfört genom att jämföra olika faktorer som vi tycker utmärker en bra luftkylare så som dess luftflöde i proportion till dess storlek för att bedöma hur effektiv den är. Utöver det har vi varit intresserade av vilken kontroll man har av den så som vilka hastighetsnivåer man kan välja mellan och om det finns något extra speciellt med produkten så som att man får en fjärrkontroll till.

Luftflöde:

Luftflödet i en luftkylare mäts i m³/h och därmed har vi tittat noggrant på dessa siffror för att bedöma dess effektivitet.

Extra funktioner:

Rätt så ofta får man mer än bara en luftkylare i sin luftkylare, exempelvis kan den även ha en luftrenings funktion eller så ges möjlighet till fjärrstyrning.

Storlek:

Hur stor luftkylaren är har vi också tagit i åtanke för att kunna begrunda hur enkelt dem kan förflyttas men också för att bedöma hur rimlig storlek är i proportion till luftflöde.

Pris och kvalitet:

Självklart har vi haft kundens plånbok i åtanke också och därmed har vi utvärderat luftkylarnas pris i förhållande till dess kvalitet så att konsument får så bra som möjligt för sina pengar.

Vad är en luftkylare?

En luftkylare är ett alternativ till AC eftersom det använder bara vatten istället för något köldmedium. Luftkylare består övergripande av en vattentank och en fläkt. När luftkylaren placeras i ett rum och aktiveras så suger den in luften omkring den genom dess luftflödesöppningar och där kyls luften ner med hjälp av vattenånga. Därefter skjuter den ut den kylda luften i rummet igen. I genomsnitt kan en luftkylare svalna upp temperaturen med ca 4-6 grader.