Kläd Steamer

Hälsa

Att snabbt och enkelt få bort skrynklor och fräscha upp kläder har aldrig varit enklare än med hjälp av en steamer. En ångstrykjärn, som dem också kallas, är skonsammare för kläderna jämfört med att använda ett strykjärn, eftersom den inte behöver komma i direkt kontakt med tyget och risken för brännskador minskar. Dessutom är ju en steamer portabla och kan användas med var man än är. Men vilken? Vilken är den bästa kläd steamer? Jo det har vi testat och utrett för att hjälpa dig välja.

Publicerad av Peter
Expert- & faktagranskat av Albin Andersson
Kläd Steamer thumbnail

Kläd Steamer bäst i test 2024

1. Black+Decker Vertical

En ångstrykjärn från Black+Decker som motarbetar alla vek i klädesplaggen. Värms upp på endast 30 sekunder för att kunna användas direkt. Luftar och desinfiverar även kläderna. Effekt: 1600W.
636,25 SEK

2. Mackskal Portabel

En portabel klädsteamer från Mackskal som du enkelt och smidigt kan stryka dina kläder med utan att behöva använda en strykbräda. Den är skonsam mot dina kläder samtidigt som den effektivt tar bort skrynklor och mindre smutsfläckar. Med en vattentankskapacitet på 80 ml och en vikt på 700g är den lättanvänd och perfekt för snabb användning. Effekt: 1000W
499,00 SEK
224,00 SEK

3. Philips GC488 Blossom

En stationär steamer från Phillips, häng upp kläderna på galgen/StyleMat, använd steamern och se hur den snabbt och enkelt den tar bort veck från dina kläder. Trots att den är stationär så har den en kompakt design som gör den lätt att förvara. Kan justeras mellan fem ångnivåer och du får en justerbar dubbelstång som gör att du enkelt kan anpassa efter dina behov och kläder. Vattentanken är enkel att fylla på och har en kapacitet på 1,4 liter. En handske medföljer för extra skydd under strykningen. Effekt: 1800W.
1 918,75 SEK
1 743,75 SEK

4. Tristar ST-8921

En handhållen steamer med en kraftfull ångtryck. Styrker ut veck och avlägsnar lukter och 99% av bakterier från kläderna. Kan användas omgående efter ström uppkoppling. Levereras med två olika bortshuvuden lämpade för olika plagg. En ergonomisk design och låg vikt för den enkel att jobba med. Effekt: 1600W.
1 104,99 SEK

Bästa Kläd Steamer

  1. Black+Decker Vertical
  2. Mackskal Portabel
  3. Philips GC488 Blossom
  4. Tristar ST-8921

Testvinnare

Vinnaren i vårt test är Black+Decker Vertical från Office&Print. En ångstrykjärn från Black+Decker som motarbetar alla vek i klädesplaggen. Värms upp på endast 30 sekunder för att kunna användas direkt. Luftar och desinfiverar även kläderna. Effekt: 1600W.
ProduktPrisHandla
1. Black+Decker Vertical 636,25 SEK Köp nu
2. Mackskal Portabel 499,00 SEK 224,00 SEK Köp nu
3. Philips GC488 Blossom1 918,75 SEK 1 743,75 SEK Köp nu
4. Tristar ST-89211 104,99 SEK Köp nu

Vad ska du tänka på?

  • Effektivitet
  • Vattenkapacitet
  • Portabilitet

Läs mer nedan:

Effektivitet

En central fråga att ställa sig är hur mycket kläder behöver jag ånga? Är det bara enstaka plagg då och då eller behöver du behandla stora mängder regelbundet? Steamers finns i olika storlekar och med olika kapacitet, det kan variera mellan en effekt på 800W upp till 2000W så det är viktigt att välja en som passar dina behov.

Vattenkapacitet

Något oundvikligt med en steamer är behovet av vatten för att producera ångan. Därmed blir vattentankens totala kapacitet viktig. Ju större behållare desto längre kan du ånga kläder innan du behöver fylla på vatten. Se till att välja en steamer med en vattenbehållare som inte avbryter dig allt för mycket. I verkliga fall varierar det väldigt mycket beroende på tygmaterial osv men vi rekommenderar att du räknar med att ett enda klädesplagg kräver mellan 50-100ml vatten.

Portabilitet

Om du planerar att använda din kläd steamer på olika platser är det viktigt att överväga dess portabilitet. En kompakt och lättviktig steamer är självklart enklare att flytta runt och kan vara praktisk för resor eller för att använda i olika rum i hemmet. Medans för andra personer så är det kanske på en och samma plats som man önskar att den ska stå och användas. Oavsett så är det en fråga värd att ställa sig innan sitt köpval.

Hur har vi genomfört testet?

För att noggrant utvärdera och ge en ärlig bedömning av kläd steamer har vi strukturerat vårt test kring följande frågeställningar:

Hur väl gör den sitt jobb?

Genom att analysera steamerns ångproduktion, ångningskapacitet och förmåga att effektivt ta bort veck och fräscha upp kläder har vi kunnat bedöma hur väl de kan möta användarens behov. Vi har tagit hänsyn till faktorer som ångtryck, uppvärmningstid och förmågan att hantera olika typer av tyger.

Är den enkel att använda?

Vi har även fokuserat på användarupplevelsen genom att jämföra hur lättanvända och praktiska kläd steamern är i vardagen. Detta inkluderar faktorer som storlek och vikt, handtagsdesign, sladdlängd och eventuella extra funktioner såsom automatisk avstängning eller olika ånglägen.

Får man det man betalar för?

Slutligen har vi bedömt varje steamers prislapp i förhållande till dess prestanda och funktioner. Vi har jämfört priset med liknande produkter på marknaden och övervägt om kläd steamern erbjuder tillräckligt med värde för pengarna baserat på dess kvalitet.

Vad är en steamer?

En steamer, även kallad klädångare, är en maskin som tar bort veck och rynkor från kläder och tyger genom att använda varm ånga istället för ett strykjärn. Den har en behållare med vatten som värms upp för att skapa ånga, och sedan sprutas ångan ut mot tyget för att göra det slätt. Steamer är bra eftersom de gör kläder fina och strukna utan att behöva anstränga sig så mycket som med ett strykjärn.